Články

Po narození druhátka, trávím většinu času kojením a pobytem s dětmi, vaření je nyní jednodušší a rychlejší, zařadila jsem trochu jiné kombinace jídel a pokrmy,na něco si dávám obzvlášť velký pozor. Což možná někteří z Vás ocení.  KONKRÉTNĚ: - v každém hlavním jídle se snažím mít zastoupenou...
Říká se, že nic v životě není nenahraditelné. A platí to i v případě živočišných tuků. V jídelníčku je můžeme snadno nahradit tuky rostlinného původu. Jak zdravěji vařit a péct? Čím nahradit máslo, jogurt nebo parmezán? Vegetariáni a vegani dříve či později čelí otázkám: „A co jíš...
V čistě vybílených spížích našich prababiček byly vedle sebe pečlivě vyskládané základní suroviny: mouka, olej, sůl, cukr, koření, čaj. Místní koloniál prodával vážené zboží a téměř žádné polotovary. Jídelníček doplnila vlastní zelenina a ovoce ze zahrádky, ať už uskladněné nebo zavařené. A...
Supermarkety přetékají nabídkou, exotické ovoce je snadno dostupné, a tak do nákupního košíku můžeme vyskládat ananas, pomeranče, mandarinky, grepy, banány. Jenže zima není pro konzumaci tropického ovoce úplně ideální. Proč je vhodnější rozkrojit si jablko a rozlousknout oříšky? Názory na tropické...
Rok se s rokem sešel a naše kuchyně už brzy provoní vanilka, skořice nebo oříšky. Vánoční cukroví si můžete vychutnat bez obav o své zdraví, stačí tradiční suroviny vyměnit za zdravější variantu. Bílou mouku nahraďte celozrnnou, místo cukru použijte sirupy. A s čím zadělat cukroví místo...
Na 14. listopadu připadá Světový den diabetu. Cukrovka není ojedinělou nemocí. Když se rozhlédnete ve svém okolí, najdete možná hned několik lidí, kteří diabetem trpí. Důležitou součástí léčby cukrovky je strava. Nejnovější poznatky přitom ukazují, že vegetariánský jídelníček lidem s diabetem...
Zapojit malé děti v kuchyni je skvělé pro nás i pro ně. Když jim přidělíme drobné práce, na které stačí, budou mít radost. A místo toho, aby se nám pletly pod nohy, naučí se spoustu nového. Třeba i o to, proč je důležité dobře a zdravě jíst. Jako rodiče máme velkou zodpovědnost za to, co...
Napadlo vás někdy čistit si jazyk? Zkuste to. Dech zbavíte nepříjemného zápachu, omezíte tvorbu zubního plaku a bude vám i víc chutnat. Navíc čistý růžový jazyk je znamením toho, že je náš organismus v pořádku.  Proč si čistit jazyk? Náš jazyk je plný chuťových receptorů. To je báječné,...
Když se vzdáte kravského, kozího nebo ovčího mléka, ať už z důvodu veganství, kvůli alergii na laktózu nebo je za tím něco jiného, pravděpodobně vás osloví různé rostlinné nápoje. Představují hodnotnou alternativu klasického mléka. Nejčastěji se vyrábí z rýže, mandlí, oříšků, obilovin...
Pod zkratkou GMO či dlouze geneticky modifikovaným organismem si můžeme představit jakýkoliv živý organismus, nejčastěji rostlinu, jehož dědičná informace byla pozměněna vnesením genu cizího odlišného organismu. Při genetické modifikaci se ve většině případů kříží organismy, které nejsou ani...
1 | 2 >>